Wat doen geuren met jou?

Als jong meisje was ik al in de tuin te vinden. Daar plukte ik allerlei blaadjes van verschillende bloemetjes  en maakte daar m’n eerste geuren van. Iedereen mocht (moest) meegenieten. Het liefst ging ik langs de deuren met m’n brouwsels of bosjes vers geplukte bloemen. Dit om anderen te laten ervaren hoe je blij wordt van geuren. Een logische stap was dan ook dat ik me ben gaan verdiepen in de werking van aromatherapie.

Geur en je emotie

Onze neus is direct verbonden met het limbisch stelsel, het oudste deel van onze hersenen (‘reptielenbrein’), waar onze vroegste herinneringen en emoties liggen opgeslagen. Geuren werken daar direct op in; zo komt het dat een geur je onverwacht weer terug kan brengen naar iets dat je in je vroegste kindertijd hebt meegemaakt.

De geur van appeltaart brengt je meteen weer terug bij de zondagochtenden bij oma. Of als je een bepaalde aftershave ruikt, herken je meteen een liefde uit je verleden. Je gedachten slaan een stuk over en zonder te denken ben je meteen terug bij het gevoel dat de betreffende geur bij je oproept.

Bepaalde geuren kunnen zo’n krachtige respons teweegbrengen en een hele rij lichamelijke reacties oproepen. Dit kan voor jou prettig of juist onaangenaam zijn.

Daarom is het zo belangrijk om geuren te kiezen welke voor jou aangenaam zijn.

Hoe werken de oliën?

Het limbische systeem is sinds de prehistorische mens niet meer veranderd. Met het gebruik van etherische oliën in onze producten schud je als het ware dit systeem weer wakker en stimuleren haar werking. Daarnaast brengen ze de linker en rechter hersenhelft weer in balans. Hierdoor ervaar je heel makkelijk een gevoel van rust en ontspanning.

Het is dus heel belangrijk wat jij van een bepaalde geur vindt. Wat de geur bij jou oproept.

 

Wat is jouw favoriete geur?

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Bianca Roemaatantwoord
20 februari 2018 om 09:09

Lavendel! Dat werkt bij mij rustgevend. Ik heb het in mijn tuin staan. Het ruikt niet alleen heerlijk, ik vind de kleur en ook prachtig.Ik kan echt genieten van een relaxmomentje in mijn tuin.

Reactie achterlaten